Silvestrovské derby: Staří nedali mladým šanci

02.01.2014 20:38

Silvestrovské dopoledne patřilo na stadionu FK Olympie tradičnímu silvestrovskému derby. Již od nepaměti, prakticky od doby, co je fotbal fotbalem, se na vedlejším týnském hřišti utkávají v poslední den roku staří pardálové s mladými dravci. Oficiální statistiky bohužel nejsou k dispozici, dle informací pamětníků mají však výrazně lepší bilanci "staří". Na sklonku roku 2012 se v posledním derby ovšem z triumfu radovali "mladí", o náboj letošního mače tak bylo postaráno.

"Mladí" vyrukovali se sestavou posílenou o několik debutantů - premiéru v silvestrovském derby si odbyli Lukáš Ponec, Radim Štos a Vlastimil "Csaplár" Švík. V sestavě "starých" naopak lehce překvapila účast Jiřího "Dudyho" Dumbrovského, který v létě pověsil kopačky na hřebík. 

Zápas odstartovala nečekaná střela Jana Švejdy hned po rozehrávce, balon ale neposedně branku přeskočil. "Mladé" tento okamžik zjevně zaskočil a v první fázi zápasu tahali za kratší konec. "Staří" několikrát zahrozili a když ani po těchto varováních "mladí" svůj výkon nezlepšili, přišel krutý trest. Meidl poslal na steč Roberta Spěváka, který vyhrál sprinterský souboj se Švíkem a zakončoval do prázdné branky. Chvíli nato přišla pro "mladé" další rána. Dumbrovský, ač dlouholetý obránce, si v koncovce počínal jako zkušený mazák a zvýšil na 2:0.

Ve druhém poločase se hra "mladých" výrazně zlepšila, "staří" však zabetonovali svou branku a hlídali svůj náskok. "Mladí" museli více otevřít hru a po jednom z brejků přidal třetí gól "starých" Meidl. "Mladí" sice vzápětí korigovali, branka Ponce se ale ukázala být jen jejich labutí písní. Zodpovědně bránící "staří" pokračovali v dokonalém betonu a navíc dokázali díky Vařilovi a Davidu Spěvákovi proměnit další dva rychlé kontry. Byť do konce oficiální hrací doby zbývaly ještě dvě minuty, tým mladých hodil pomyslný ručník do ringu a potupen drtivou porážkou opustil hřiště.

"Staří" tak potvrdili dlouholetou (ale nijak nepodloženou) statistiku a mohli se radovat z překvapivě hladkého triumfu. Zúčastnění se shodli, že nejlepším mužem letošního derby byl trenér B-týmu a žáků v jedné osobě Jan Maruška.

Po utkání následoval důkladný rozbor celého fotbalového roku v hospodě v tribuně, kde se někteří aktéři zdrželi nad předsilvestrovskou skleničkou až do pozdních odpoledních hodin. Blížící se nový rok mohl s trochou nadsázky těšit především "mladé" - budou o rok starší a stáří, jak se v silvestrovském derby prokázalo, není ve fotbale vůbec na škodu...

 

"staří" - "mladí" 5:1 (2:0)

branky: R. Spěvák, Dumbrovský, Meidl, Vařil, D. Spěvák - Ponec

rozhodčí Hrdina, 10 diváků

 

"staří": Vařil, D. Spěvák, R. Spěvák, Meidl, Dumbrovský, Maruška, Švejda, Adámek

"mladí": Boček, Jar. Brom, Jos. Brom, Dobal, Švík, Štos, Ponec