HODNOCENÍ SEZÓNY 6+1: Lukáš Stoklasa - trenér mladší přípravky

03.12.2021 15:50

Začínáme náš prosincový seriál rozhovorů, v němž postupně v rámci hodnocení fotbalového podzimu 2021 vyzpovídáme trenéry všech sedmi týmů FK Olympie. Všem trenérům jsme položili 6 shodných otázek plus jednu speciální bonusovou. Jako první slovo dostane trenér mladší přípravky Lukáš Stoklasa, který hájí týnské barvy také v sestavě A týmu v krajském přeboru.

 

1) Jak hodnotíte Vaše postavení v tabulce? Splnila podzimní část Vaše očekávání?

Naše postavení v tabulce netuším, protože tabulka se u kategorie mladší přípravky ani nevede. Je to z toho důvodu, aby trenéři a rodiče příliš nelpěli na výsledcích. Mnohem důležitější je sledovat, jak se hráči herně vyvíjejí a zdokonalují. Z tohohle pohledu panuje spokojenost.

 

2) V čem Vás mužstvo nejvíce potěšilo? Co byly jeho silné stránky?

Potěšilo mě, že kluci chodili poctivě na tréninky. První trénink po letním soustředění, kdy jsme se sešli ve čtyřech, byl trochu rozpačitý, ale s koncem prázdnin jsme už měli dětí na trénincích plno.

 

3) Podívejme se na první polovinu soutěže také z té druhé stránky. Čím Vás naopak Vaši svěřenci příliš nepotěšili nebo dokonce zklamali?

Pro mě je zatím všechno nové. Ačkoli fotbal hraji celý život, trénovat jej je přece jen trochu něco jiného. Učím se jak já, tak děti, které trénuji. Samozřejmě bych ocenil, kdyby mě občas víc poslouchali, ale jinak si stěžovat nemůžu.

 

4) Pokud byste měl vybrat zápas, který byste označil jako nejpovedenější a který naopak skončil propadákem, jaké by to byly?

Líbil se mi poslední zápas na Hluboké. Přestože jsme prohráli, hra od obou týmů nevypadala vůbec špatně. Těžko jsem rozdýchával první poločas na Borku, kde kluci byli hlavami asi ještě ve škole a na hřišti to bylo znát.

 

5) Jakou plánujete zimní přípravu a s jakými cíli půjdete do druhé poloviny sezóny?

Během zimy budeme trénovat 2x týdně v tělocvičně. Každé úterý od 17:00 v tělocvičně na Základní škole Hlinecká a v pátek od 16:00 ve sportovní hale. Úterní tréninky jsou zaměřené především na rozvoj všestrannosti. Zařazujeme různé míčové hry a také gymnastickou průpravu. Pro děti v tomhle věku je důležité, aby měly rozmanitý pohyb. V pátek se věnujeme více míči a fotbalu. Pokud náš rozhovor čte nějaký rodič, který si doma neví rady s neposedným dítkem, tak ať neváhá a vezme ho k nám na trénink.

 

6) Kdo z Vašich svěřenců Vás oslovil natolik, že byste ho zvolil jako nejlepšího hráče podzimu Vašeho týmu?

Rozhodně máme v týmu několik talentovaných hráčů, ale jednoho hráče volit nebudu. Raději bych chtěl poděkovat mému kolegovi Láďovi Dobalovi, který se v září ujal minipřípravky. To jsou děti zhruba ve věku od 4 do 6 let, které učíme první fotbalové krůčky. Momentálně se k němu přidal ještě Honza Planko. Za to jsem moc rád, protože se tak můžeme postarat o více dětí.

 

Bonusová otázka: V průběhu podzimu jste prý navázali spolupráci s českobudějovickým Dynamem? Co taková spolupráce obnáší?

Ano, na podzim jsme s dětmi sehráli přátelský zápas s Dynamem a poté jsme se domluvili s šéftrenérem přípravek akademie Dynama Mgr. Rostislavem Helštýnem na spolupráci. Zařadili jsme se tak mezi další partnerské kluby Dynama. V rámci spolupráce jsme měli například možnost navštívit ukázkový trénink v Ševětíně. Dále se pak dva hráči starší přípravky společně s rodiči podívali na Střelecký ostrov (hlavní stadion Dynama ČB), kde si zatrénovali pod umělým osvětlením a setkali se s hráči prvoligového A-týmu. V zimě pak máme možnost zúčastnit se turnajů v nafukovací hale v tréninkovém centru Na složišti. Z naší strany by pak měla přijít iniciativa v podobě pořádání turnajů nebo poskytnutí prostor například pro další ukázkový trénink. Vybrané hráče pak také uvolňujeme do Budějovic na tréninky. Myslím, že spolupráce zatím funguje na výbornou a je přínosná pro obě strany.