HODNOCENÍ SEZÓNY 6+1: Jan Švejda - trenér starší přípravky

06.12.2021 11:45

Pokračuje náš seriál rozhovorů 6+1, v němž postupně vyzpovídáme trenéry všech 7 družstev FK Olympie. Po Lukáši Stoklasovi, který vede mladší přípravku, se posouváme o kategorii výše - do starší přípravky, kterou má jako hlavní trenér na starosti Jan Švejda.

Jak hodnotí podzimní sezónu někdejší vynikající brankář, který si během podzimu v jednom utkání dokonce ještě stoupl do branky B týmu FK Olympie? Čtěte v našem rozhovoru.

 

1) Jak hodnotíte Vaše postavení v tabulce? Splnila podzimní část Vaše očekávání?

Postavení v tabulce nemůžu hodnotit jinak než jako vynikající, jelikož jsme na prvním místě s plným bodovým ziskem. Musím říct, že je to skvěle odvedená práce celého týmu. Co se týče očekávání, tak ta si v této kategorii nelze stanovovat. Před začátkem každé sezóny je totiž třeba do kádru zapracovat hráče, kteří přicházejí z nižší kategorie, a ti si musí zvyknout na jiný způsob fotbalu.  

 

2) V čem Vás mužstvo nejvíce potěšilo? Co byly jeho silné stránky?

Radost mi dělá to, jak hráči přenášejí do zápasů věci, které trénujeme na trénincích, a které se jim snažíme vštípit. Jsem rád za to, že hráči chápou, že fotbal je kolektivní sport, a ne hra jednotlivce. Potěšila mě také skvělá parta v týmu a tréninková docházka. Silnými stránkami týmu byla především předváděná kombinační hra, výborné individuální dovednosti, nasazení a bojovnost.

  

3) Podívejme se na první polovinu soutěže také z té druhé stránky. Čím Vás naopak Vaši svěřenci příliš nepotěšili nebo dokonce zklamali?

Nemůžu říct, že by mě hráči něčím zklamali. Jediné, co mě mrzí, je produktivita a proměňování brankových příležitostí. To je ale v této kategorii pochopitelné.

 

4) Pokud byste měl vybrat zápas, který byste označil jako nejpovedenější a který naopak skončil propadákem, jaké by to byly?

Určitě nejlepší zápas podzimu jsme odehráli s druhým Sedlecem.  Z obou stran to bylo po herní stránce vynikající – kombinace, nasazení, bojovnost a nakonec s vítěznou tečkou pro nás. Musím říct, že propadák jsme v podzimní části nezažili, ale nejhorší zápas jsme odehráli v prvním kole v Ševětíně.    

 

5) Jakou plánujete zimní přípravu a s jakými cíli půjdete do druhé poloviny sezóny?

Zimní příprava bude stejně tvrdá jako každý rok pod mým vedením. Budeme využívat terény v okolí stadionu, kde budeme běhat 10km úseky, aby byli hráči připraveni na jaro. Nee, dělám si srandu. Teď ale vážně. Budeme trénovat 2x v týdnu, kdy využijeme tělocvičnu na Hlinkách a sportovní halu. Nadále se budeme snažit rozvíjet u hráčů individuální herní dovednosti, dynamiku a kombinační hru. Také se zaměříme na proměňování brankových příležitostí. Cílem pro jaro je, aby tým předváděl stejný styl fotbalu jako na podzim a zlepšil produktivitu. Co se týče umístění v tabulce, rád bych skončil na bedně.

 

6) Kdo z Vašich svěřenců Vás oslovil natolik, že byste ho zvolil jako nejlepšího hráče podzimu Vašeho týmu?

Já nerad určuji nejlepšího hráče, jelikož fotbal je kolektivní sport a všichni mají na výsledku svůj podíl. Radost mi dělá to, že hráči jako Jan Masák, Vítek Chlumecký, Jakub Švejda, Josef Čecháček nebo Václav Petrus chodí hrát za mladší žáky a neztratí se tam. Tím bych chtěl poděkovat Pavlu Vařilovi, že jim to umožňuje. Pokud mám však určit nejlepšího hráče, tak je to Jan Masák.

 

Bonusová otázka: Víme, že momentálně studujete trenérskou licenci UEFA C. Co takové studium obnáší a co Vás k tomu přivedlo?

Licence UEFA C obnáší především seznámení se se způsobem trénování v současném fotbale, především u mládeže, ale i u dospělých. Jedná se o to, jak rozvíjet individuální dovednosti, rychlost, dynamiku. Dále se jedná i o samotný koučink, a to jak plánovat a připravovat tréninkové jednotky a jak vést tým. Ke studiu mě přivedlo především to, že chci být jako renomovaný trenér José Čápůpár, který umí všechno výborně pojmenovat, ví, co kdo dělá špatně a rád bych byl častým hostem Studia Olympie. Teď opět vážně. Prvním důvodem je to, že trénuji jednu z kategorií, ve které dochází k velkému fotbalovému rozvoji hráčů, a proto chci mít takové znalosti, abych rozvoj hráčů vedl správným směrem. Druhým důvodem je fakt, že v Olympii se věnuji výchově brankářů všech kategorií a pro získání licence „UEFA – trenér brankářů“ je jedním z požadavků získání právě licence UEFA C.

 

Na závěr bych rád poděkoval mému asistentovi Radku Ratajovi, který mi pomáhá s trénováním, a Janu Šánovi Meidlovi za to, že můžeme hrát a trénovat na skvělých travnatých plochách.